Other Green Facilities

James D. Hughes Center for art and engineering built with green construction

Fall 2010 -- The latest green construction project on campus, completed October 2010, is the James D. Hughes Center, a new 25,300-square-foot arts and engineering building that marks the beginning of a new phase of Lipscomb development.

The three-story building, which will be constructed using green methods and materials, is the new home of Lipscomb’s Department of Art in the College of Arts and Sciences. The center also includes transitional space for the Raymond B. Jones College of Engineering.

The Hughes Center was funded completely with private funding and donations.

Lipscomb used green construction methods and materials in building the Hughes Center, including:

  • Recycled building materials and content;
  • Low-emission sealants, paints, coatings and flooring systems;
  • Efficient use of windows for natural light and heating;
  • Water-efficient landscaping and storm water drainage methods;
  • Enhanced refrigerant management;
  • Maximized open space; and
  • Bicycle racks and designated parking for hybrid vehicles.

The building will also include a renewable energy lab for the engineering department, designed to teach students about various sustainable energy sources. Potential plans for the lab include installing solar panels or a wind turbine on the building to feed power into the renewable energy lab where equipment will measure it and use it as a teaching tool for students.

The building is named for the late James D. Hughes, director of art education for Metropolitan Nashville Public Schools for nearly 30 years. It was designed by Seab Tuck and Chuck Miller of Tuck Hinton Architects.

“This will be a very creative space,” said Hughes’ wife Elizabeth, who attended the groundbreaking. “Students will be painting and sculpting in the studios and honing their problem-solving skills in the computer labs. My husband devoted his life to furthering the arts in the young, and he would be so honored to know his legacy lives on in this innovative building that is sure to inspire young Lipscomb artists for years to come.”

The building will include a main floor art gallery; ceramics, sculpture, drawing, painting, mixed media and printmaking studios all bathed in natural light from a skylight; an outdoor work area; a photography darkroom; a laboratory for robotic systems engineering and renewable energy technologies, and two problem-solving laboratories for interdisciplinary engineering design.

Color Courts tennis facility made using recycled paper and tires

Fall 2009 -- The Lipscomb tennis facility is now open and the exclusive purple courts are free for use by students, faculty, and staff. In addition, the Lipscomb Racquet Club is offering weekly tennis clinics and private and semi-private tennis instruction to faculty, staff and students at discounted prices.

The new courts will also be used each week by Lipscomb’s NCAA tennis teams and by the Lipscomb Tennis Academy, a program for children age 4 to 14, offering instruction twice a week beginning this week through Nov. 12.

The tennis courts were created using wood pulp from recycled newspapers, and the cushion system, designed to be less stressful on players’ ankles and shins, used recycled tires, according to Mike Gross, general manager of Color Court, which laid the tennis surfaces. In addition, the courts include seating for 180 spectators at grandstands atop the garage and on ground level.

Visit http://racquetclub.lipscomb.edu for a clinic schedule.

New parking garage brings Metro bus stop and Easy Ride program to Lipscomb

Fall 2008 -- Lipscomb’s second parking garage includes 300 spaces and a bus stop for Nashville city buses, allowing Lipscomb to join the Easy Ride program.

The Nashville Metropolitan Planning Commissions approved a change to Lipscomb’s master plan (concerning the design of the bus stop) to clear the way for the university to get building permits for the $7.2 million project, which received a $3.172 million grant from the Federal Transportation Administration for serving as an intermodal facility by serving two modes of transportation: cars and buses.

The facility was built at the corner of Granny White Pike and Shackleford. Four tennis courts and a pro shop were constructed on the roof of the garage.

The 150,000-square-foot garage is accessible from Belmont Boulevard, and has a brick exterior to match the style of other campus buildings.

The parking garage project also included construction of a temperature-controlled bus shelter and a bus turn-around located by the softball field near the garage. This is the first on-campus bus stop, although there are bus stops on the edge of the campus on Granny White Pike and Belmont Boulevard.

Upon completion of the on-campus bus stop, Lipscomb joined the Metropolitan Transit Authority’s Easy Ride program, allowing students, faculty and staff (anyone with a Lipscomb I.D.) to ride the bus for free, using their campus I.D. card. Providing this service to students and employees will enhance Lipscomb’s efforts to be a sustainable campus, by encouraging students and staff to use mass transit instead of driving to campus.

Lipscomb debuted almost $21 million in green construction on Aug. 26, 2008.

Burton Health Sciences Center

  • 44,000 square feet
  • $6.8 million renovation project
  • Features six classrooms and three laboratories
  • LEED certification pending

Serves as home for the:
College of Pharmacy
Institute for Sustainable Practice
Department of Nursing


Willard Collins Alumni Auditorium

  • 15,000 square feet
  • $2.5 million renovation project
  • Auditorium seats 855 with an enlarged stage
  • LEED certification pending

Serves as venue for the:
Department of Theater
Department of Music
Annual student productions
  

Thomas James McMeen Music Center

  • 10,000 square feet
  • $2.7 million new construction project
  • Features nine studios, one group rehearsal room and 12 individual rehearsal rooms
  • LEED certification pending

Serves as home for the:
Department of Music


Burton, Collins and McMeen uses one of three geothermal temperature control systems on campus. The geothermal system uses the constant sub-surface ground temperature to provide heating and cooling. The system reduces greenhouse gas emissions and Burton is expected to cost between 52 and 62 percent less in energy and maintenance expenses than it did prior to renovation.

Lipscomb’s original geothermal heat pump, in the Ezell Center, paid off its $1.2 million installation cost in just 16 months through energy and building maintenance savings. Burton’s geothermal system cost only $565,000 to install.

Construction company D. F. Chase and construction debris recyclers Tennessee Waste recycled 75 percent of the materials removed from the existing structure, including all of the metal seats removed from Willard Collins Auditorium.

Native plants have been used for landscaping.

The builders installed insulation with high R-values and double-paned energy-efficient windows to create an energy-efficient building envelope.

The builders used building materials, such as carpet, vinyl tile and structural steel, with recycled content and purchased such materials from vendors less than 500 miles away to reduce the energy expenditure in transportation.

Non-toxic, green housekeeping products are being used in building maintenance.

Burton has a green elevator that uses traction and a mechanical motor, rather than hydraulic fluid, to operate. In addition, the green elevator does not require a mechanical room, which reduces the footprint of the building.

The building uses energy efficient lighting, motion sensors that turn off lights when the rooms are not in use and large windows that let in more natural light.

An advanced air filter was used during construction to filter air and prevent pollutants from entering the duct system. Building products that emit lower levels of chemicals into the air were used throughout the construction process. Advanced air filters were installed to reduce mold and make indoor air quality healthier.

Compressed plumbing joints with non-soldered seals make the water running through the pipes even healthier than codes require. Low-flow faucets, toilets and sinks and waterless urinals use less water overall.


The Village at Lipscomb University

48,000 square feet
$8.9 million new construction project
Eco-friendly construction
168 beds
Four buildings
Apartment-style suites with kitchens
Fitness Center and activity room

The Village uses one of three geothermal temperature control systems on campus. The geothermal system uses the constant sub-surface ground temperature to provide heating and cooling. The system reduces greenhouse gas emissions and uses 40-60 percent less energy than a standard heat pump.

Native plants have been used for landscaping, and two rain gardens have been created to filter stormwater runoff naturally and let the water flow back into the water table.

Double-paned energy-efficient windows used to create an energy-efficient building envelope.

Non-toxic, green housekeeping products are being used in common areas.

Energy efficient lighting and motion sensors are used in the common areas. Exteriors use advanced dark sky strategies to keep light from the light poles pointed down, not up into the sky.

Low-flow faucets, toilets and sinks use less water in The Village.

Advanced air filters were installed to reduce mold and make indoor air quality healthier.

Bike racks were installed to encourage less driving off-campus by students.